Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Laboratoriumonderzoek speelt bij 70% van de diagnoses een sleutelrol


Wij nemen uw bloed serieus!


Nieuws

 • Publieksprijs Klinische Chemie 2022 uitgereikt aan LUMC

  Pubieksprijs Klinische Chemie 2022 gaat naar Leiden

  Op 31 mei tijdens het Lustrumcongers is de Publieksprijs Klinische Chemie 2022 uitgereikt aan LUMC, Afdeling Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde.

  Voor het project: Digitaal aanmelden op de Centrale Bloedafname:over procesoptimalisatie en een patiënvriendelijk aanmeldproces.

   

   

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • Noyons' Penning 2022, aan twee leden uitgereikt!

  Noyons'  Penning 2022 aan twee NVKC leden uitgereikt tijdens het Lustrumcongres

  Deze erepenning is ingesteld in 1987 en is bestemd voor hen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde.
  Tijdens het Lustrumcongres 2022 werd deze erepenning uitgereikt aan 2022: dr. W. van Gelder en dr. J. van Pelt.

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • Position paper ‘Diagnostiek: koersbepalend’

  De medisch specialist en de huisarts hebben informatie van diagnostisch onderzoek nodig voor het stellen van een diagnose, de uitsluiting van een aandoening, voor het bepalen van de juiste behandeling en om de behandeling te monitoren. Diagnostisch onderzoek bepaalt in grote mate de aard en omvang van de zorg voor de patiënt. In de positionpaper Diagnostiek: koersbepalend. De schakel tussen de lijnen voor de best passende zorg staat beschreven hoe de juiste inzet van diagnostiek op de juiste plaats en op het juiste moment kan bijdragen aan passende zorg.

  De kernboodschap van dit document is dat de juiste inzet van diagnostiek zowel koersbepalend is voor de individuele patiënt en verwijzer als voor het opvangen van de veranderende en toenemende zorgvraag. Diagnostiek vormt de basis voor het bepalen van de best passende zorg. Om deze meerwaarde te kunnen inzetten is het noodzakelijk dat de diagnostische professionals en hun diagnostische faciliteiten goed zijn ingebed in het zorgnetwerk rondom de patiënt, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Diagnostiek is ook de schakel tussen de lijnen in de zorg. Met regionale diagnostieknetwerken kan een continuüm van diagnostische zorg voor de patiënt gerealiseerd worden. Die patiënt beweegt zich immers ook over de lijnen heen en is niet strikt ‘eerstelijns patiënt’ of ‘tweedelijns patiënt’.

  De positionpaper is opgesteld door de volgende wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten: Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC), Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM), Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG), Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP), Nederlandse Vereniging voor Radiologie (NVvR), Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA).

  Lees hier de positionpaper.

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • W&I prijs Klinische Chemie 2021 toegekend aan ErasmusMC en Radboudumc

  Wetenschaps- en Innovatieprijs Klinische Chemie 2021 toegekend aan ErasmusMC en Raboudumc

  Dr. J.F.M Jacobs, Medisch Immunoloog Radboudumc ontving tijdens het NVKC Lustrumcongres op 01-06-2022 in Rotterdam de Wetenschaps- en Innovatieprijs Klinische Chemie 2021, voor de publicaties:

  • Clonotypic features yield personalized biomarkers for minimal residual disease monitoring in multiple myeloma. Gepubliceerd in Clin Chem 2021;67:867-75 en
  • Multiple myeloma minimal residual disease detection: targeted mass spectrometry in blood vs next-generation sequencing in bone marrow. Gepubliceerd in Clin Chem 2021;67:1689-98

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • Dr. ir. A.M.A. Mingels ontvangt Jonge Onderzoekerprijs 2022

  De Jonge Onderzoekerprijs Klinische Chemie toegekend 2022 toegekend aan dr.ir. A.M.A. Mingels

  Op 1 juni 2022 werd tijdens het NVKC Lustrumcongres aan Dr. ir. A.M.A. Mingels de Jonge Onderzoekerprijs Klinische Chemie 2022 overhandigd.

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • Annemieke Heijboer heeft de NVE NovoNordisk Award gewonnen.

  Annemieke Heijboer heeft de NVE (Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie) NovoNordisk Award gewonnen. 

  Deze oevreprijs bestaat uit een bedrag van 10.000 euro en werd begin februari uitgereikt op de Dutch Endocrine Meeting 2022 in Noordwijkerhout. 

  (https://www.nve.nl/prijswinnaars-dem2020-2/ )

   

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • Wij zijn verhuisd!

  Onze nieuwe locatie past perfect bij onze visie ‘Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde 2025’, waarin ‘anders’ en ‘met anderen’ centraal staat.

  We blijven op efficiënte wijze hoogwaardige diagnostiek leveren, maar gaan nog meer – samen – op zoek naar verbreding en verdieping van ons vak en onze expertise.

  Onze nieuwe werkplek beweegt flexibel met onze ambities op het gebied van geïntegreerde diagnostiek en netwerkgeneeskunde mee. Juist door samenwerking met andere medisch specialismen ontstaat de energie die de klinische chemie en laboratoriumgeneeskunde dichter bij de patiënt brengt.

  En daar doen we het voor!

  NVKC bureau
  Postbus 5056
  3502 JB Utrecht
  T : 088-5053420
  E: buro@nvkc.nl

  Bereikbaar: 8.30 uur – 17.00 uur (werkdagen)

  Bezoekadres
  Domus Medica
  Mercatorlaan 1200
  3528 BL Utrecht

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • Laboratoriumdiagnostiek bij zeldzame complicatie na COVID-19 vaccinatie

  De nieuwste Leidraad: ”Diagnostiek en behandeling van patiënten met trombocytopenie met of zonder trombose na COVID-19 vaccinatie” staat nu online.

  De leidraad is tot stand gekomen in een samenwerking met NIV (NVvH, NVIVG), NVKC, NvN.

  Hiermee komen alle voorgaande adviezen te vervallen.

  Updates zullen via deze landelijke Leidraad worden gedeeld.

  https://internisten.nl/diagnostiek-en-behandeling-van-pati%C3%ABnten-met-trom bocytopenie-met-zonder-trombose-na-covid-19

   

  Voor achtergrondinformatie over dit onderwerp:

  https://de-vhl.nl/protocollen/hemostase

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • Derde versie Nederlandse Labcodeset beschikbaar

  Nictiz publiceert in samenwerking met de NVKC en NVMM, de derde verzie van de Nederlandse Labcodeset.  Met ruim 100 nieuwe bepalingen wordt het totale aantal gecodeerde laboratoriumbepalingen in de set uitgebreid naar 5.887.

  Meer informatie hierover op de website van Nictiz.

   

   

   

   

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • dr. Annemieke Heijboer benoemd tot hoogleraar

  Per 1 september 2020 is mevrouw dr. Annemieke Heijboer benoemd tot hoogleraar op de leerstoel ‘Endocrinologische laboratoriumgeneeskunde’. De leerstoel is ingebed binnen de afdeling Klinische Chemie, Endocrinologisch laboratorium, divisie 9 van Amsterdam UMC.

  Sinds 2010 is zij Klinisch chemicus - Endocrinoloog en hoofd van het Endocrinologisch Laboratorium en plaatsvervangend hoofd van de Afdeling Klinische Chemie in Amsterdam UMC. Zij is op dit moment bestuurslid van het onderzoeksinstituut Amsterdam Gastroenterology Endrocrinology and Metabolism (AGEM) van Amsterdam UMC, lid van de Bone Committee van de IFCC en voorzitter van de Commissie Endocrinologie van de NVKC.

   

  Categorie: 
  NVKC Nieuws