Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on TwitterFind NVKC on FacebookFind NVKC on YouTube

Analist

Als scheikunde en biologie je favoriete vakken zijn en je hebt iets met techniek én met mensen, dan is het klinisch chemisch laboratorium de ideale werkplek. Een analist aan het woord: "Het leuke van dit werk is dat aan de hand van jouw analyses een ziekte kan worden vastgesteld of uitgesloten. Bovendien kan ook het verloop van een ziekte worden gevolgd en worden vastgesteld of de behandeling succes heeft gehad. Tijdens de bloedafname heb je contact met patiënten, zodat je ook de persoon achter het te analyseren buisje bloed ziet. Het werk is gevarieerd aangezien je elke dag andere bepalingen doet. Bovendien zijn er nog genoeg nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken in de klinische chemie zodat je door blijft leren tijdens je werk."

De opleiding tot medisch analist kun je volgen op MBO- of HBO- niveau. Op de Nederlandse Laboratoriumsite staan alle mogelijkheden en specialisaties genoemd. Neem bij ons ook eens een kijkje in een laboratorium!

Na- en bijscholing

Presentaties 6e Voorjaarscongres voor ledinggevende analisten 2013
Presentaties Lustrumsymposium voor leidinggevende analisten 2012
Presentaties 3e NVKC voorjaarssymposium voor leidinggevende analisten 2010
Presentaties 2e NVKC voorjaarssymposium voor leidinggevende analisten 2009

De volgende instellingen verzorgen een breed scala aan nascholingen voor analisten:


Kwaliteitsborging

  • QAducation QA logo
    Verzorgt opleiding en training op het gebied van kwaliteitszorg voor medische laboratoria, zoals over interpretatie van de normen NEN-EN-ISO 15189 en CCKL Praktijkrichtlijn (medische laboratoria), interne audits, 4O-systematiek, statistiek, validatie, kwaliteitscontroles, kalibratie, IT-systemen voor laboratoria, etc...
  • Lab-Qacademy logo
    Opleider voor cursussen en trainingen voor kwaliteitscoördinatoren, leidinggevenden en medewerkers van laboratoria, gericht op het opzetten, implementeren en toepassen van kwaliteitssystemen.

Informatica opleidingen

In Nederland

  • ADVIcom
    Reductie: NVKC leden krijgen 5% korting. Dit geldt ook voor analisten/systeembeheerders bij vermelding van het NVKC lid in opdracht van wie zij de opleiding volgen (controleerbaar via de NVKC website). Het geldt voor cursussen bij Advicom, maar ook voor 'in house' cursussen

In België

 

N.B. Informaticaopleidingen in België zijn vaak veel goedkoper dan in Nederland omdat deze door de Belgische overheid aanzienlijk worden gesubsidieerd.