Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on YouTubeFind NVKC on FacebookFind NVKC on Twitter

Laboratoriumonderzoek speelt bij 70% van de diagnoses een sleutelrol


Wij nemen uw bloed serieus!


Hormoongala bij 70 jarige NVE

De Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie bestaat 70 jaar en viert dit met een 'Hormoongala' dat op 11 december a.s.zal plaatsvinden in Nieuwegein. Wat u die avond kunt verwachten: een geweldig driegangendiner - bijzondere optredens - én een veiling waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de zorg voor kinderen met een hormoonziekte. Daartoe presenteert de vereniging de speciale Hormoonstichting. Dat alles in een bij het gala passende muzikale omlijsting waar tal van artiesten en BN-ers belangeloos aan mee werken. Aanmelden kan -individueel of in groepen- op de website van de NVE,

Opgroeien met Hormonen

Julian komt met zijn ouders naar de spoedpoli. Hij is pas 8 dagen oud. Zijn hielprikonderzoek was niet in orde, iets met hormonen. Dat klinkt helemaal niet goed, zal het behandelbaar zijn, kan hij oud worden? Het zal duidelijk zijn dat deze ouders een enorme schok te verwerken hebben. Julian blijkt te veel mannelijk hormoon te maken en te weinig cortisol. Gelukkig wel behandelbaar, maar hij zal zijn hele leven hormonen moeten blijven slikken, op controle gaan, bloedonderzoek laten doen en zijn omgeving wijzen op de risico’s die zijn ziekte met zich meebrengt.

Wat zou het fijn zijn als er meer bekendheid komt over de hormoonziekten die met de hielprikscreening kunnen worden opgespoord. Hoe fijn is het dat ouders weten dat het om een behandelbare aandoening gaat. Weten dat je kind normaal kan opgroeien met een hormoonziekte. De Stichting van de NVE zal initiatieven, die erop gericht zijn om het leven met een hormoonziekte te veraangenamen, van harte ondersteunen. De eerste bijdragen zullen besteed worden aan het nationaal operationeel maken van steroidhormoon bepalingen in speeksel. Dan is bloedonderzoek niet meer nodig en hoeven kinderen niet meer elke 3 maanden geprikt te worden. 

Categorie: 
NVKC Nieuws