Als scheikunde en biologie je favoriete vakken zijn en je hebt iets met techniek én met mensen, dan is het klinisch chemisch laboratorium de ideale werkplek. Een analist aan het woord: "Het leuke van dit werk is dat aan de hand van jouw analyses een ziekte kan worden vastgesteld of uitgesloten. Bovendien kan ook het verloop van een ziekte worden gevolgd en worden vastgesteld of de behandeling succes heeft gehad. Tijdens de bloedafname heb je contact met patiënten, zodat je ook de persoon achter het te analyseren buisje bloed ziet. Het werk is gevarieerd aangezien je elke dag andere bepalingen doet. Bovendien zijn er nog genoeg nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken in de klinische chemie zodat je door blijft leren tijdens je werk."
De opleiding tot medisch analist kun je volgen op MBO- of HBO- niveau. Op de Nederlandse Laboratoriumsite staan alle mogelijkheden en specialisaties genoemd.
Na- en bijscholing
De volgende instellingen verzorgen een breed scala aan nascholingen voor analisten:
- NVML (Nederlandse Vereniging van bioMedisch Laboratoriummedewerkers)
- Hogeschool Leiden
- Hogeschool van Utrecht, Institute of Life Sciences and Chemistry
- Hogeschool Arnhem Nijmegen Zie post-HBO opleidingen
- Nova Knowledge (Etten-Leur, Stichting Brabantse Hogescholen)
- ROC Utrecht ACT gezondheidszorg (vnl. hematologie)
- Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen
- Stichting PHOV, Arbozorg in Laboratoria
- Het ROC
Kwaliteitsborging
- QAducation
Opleidingen en ondersteuning bieden aan bedrijven en instellingen op het grensvlak van kwaliteit, chemie en management.
Informatica opleidingen
In Nederland
- ADVIcom
Reductie: NVKC leden krijgen 5% korting. Dit geldt ook voor analisten/systeembeheerders bij vermelding van het NVKC lid in opdracht van wie zij de opleiding volgen (controleerbaar via de NVKC website). Het geldt voor cursussen bij Advicom, maar ook voor 'in house' cursussen
In België
- Syntra Limburg. Cursusplaatsen Hasselt, Neerpelt, Genk en Tongeren.
N.B. Informaticaopleidingen in België zijn vaak veel goedkoper dan in Nederland omdat deze door de Belgische overheid aanzienlijk worden gesubsidieerd.