Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde
Find NVKC on YouTubeFind NVKC on FacebookFind NVKC on Twitter

Laboratoriumonderzoek speelt bij 70% van de diagnoses een sleutelrol


Wij nemen uw bloed serieus!


Nieuws

 • Publieksprijs 2018 voor project Bernhoven “Transfusie in de Traumahelikopter”

  Patiënten met ernstig bloedverlies na een ongeval krijgen al in de traumahelikopter een bloedtransfusie toegediend. Met dit project wint het Klinisch Chemisch Laboratorium van het Ziekenhuis Bernhoven te Uden de Publieksprijs Klinische Chemie 2018.

  “Een levensreddende toepassing in een levensbedreigende situatie. Knap dat de mensen van Bernhoven wet- en regelgeving hebben weten om te draaien in het voordeel van de patiënt en daar belangrijke partners in mee kregen. Al 3 van de 4 Lifeliners hebben dit aan boord. Groningen, waar blijven jullie? En het perspectief is natuurlijk dat ook de ambulance, wanneer geïndiceerd, zo’n kit meeneemt. Onderzoek ook dat traject!" Aldus de jury, die aan alle inzenders voor de prijs wel een opdracht mee te geven had..

  Deze inzendingen zijn hier te zien te zien. De  jury van deze editie van de publieksprijs werd gevormd door Jacintha van Balen (NHG), Lianne Boesten (NVKC), Huib Cense (FMS), Josine van der Kraan (Patiëntenfederatie) en Judith Tielen (VVD).   

  De Publieksprijs Klinische Chemie is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC) en wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een klinisch chemisch project dat aantoonbaar in positieve zin een grote impact heeft voor patiënten en/of hun omgeving.

  De prijs werd uitgereikt door dr.klinisch chemicus dr. Harry de Wit, in zijn functie als bestuurslid van de Nederlandse Vereninging van Bloedtransfusie, aan dr. Jart Diris van KCL Bernhoven tijdens het Voorjaarscongres van de NVKC op 12 april 2018 in Papendal.

  (foto Marcel van Berkel)

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • Noyons Stipendia 2018 naar Leiden en Amsterdam

  Het bestuur van de Noyons stichting kreeg in de afgelopen maanden 11 aanvragen voor stipendia te verwerken. Met hulp van de Congrescommissie, die een voorselectie maakte, zijn uiteindelijk 2 aanvragen gehonoreerd. De gelukkigen zijn:

  L.R. Ruhaak en C.M. Cobbaert, LUMC,  met het project "Development of a mass spectrometry based test for plasma antithrombin and its molecular forms: paving the way for Precision Medicine"
   
  en   

  R. de Jonge et al, VUmc/Reade,  met het project "Dried blood spot analysis of methotrexate (polyglutamates) as a potential marker for methotrexate levels in erythrocytes: the next step in therapeutic drug monitoring at home".

   
  De stipendia werden uitgereikt tijdens het NVKC voorjaarscongres op 13 april te Papendal.
   
  (foto Marcel van Berkel)
  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • Jonge Onderzoekerprijs 2018 voor Steven Meex

  Vanwege de belangrijke bijdrage die zijn werk levert aan de ontwikkeling van de laboratoriumgeneeskunde heeft het bestuur van de NVKC de Jonge Onderzoekerprijs 2018 toegekend aan dr. Steven J.S. Meex, werkzaam op de afdeling Algemene Klinische Chemie en Hematologie van het Maastricht Universitair Medisch Centrum.

  Bij het in ontvangst nemen van de prijs gaf de laureaat een toelichting op twee aspecten van zijn werk, nl. de onderzoekslijn op het gebied van cardiac markers en de innovatieve app 'Labtracker'.

  De Jonge Onderzoekersprijs is een tweejaarlijkse prijs, ingesteld door de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde. De prijs is bedoeld als eerbetoon aan een jonge onderzoeker (jonger dan 41 jaar op het moment van uitreiken van de prijs), tenminste 2 jaar lid van de NVKC, voor belangrijke wetenschappelijke bijdragen op klinisch-chemisch gebied (wetenschappelijk onderzoek ten behoeve van diagnostiek, evaluatie van therapie of prognose, biochemisch onderzoek gebaseerd op klinische vraagstellingen of fundamenteel klinisch onderzoek) en dient als aanmoediging en steun om verder klinisch chemisch wetenschappelijk onderzoek te verrichten. De Jonge Onderzoekersprijs, een bedrag van € 5.000, is de voortzetting van de vroegere Orthoprijs en wordt vanaf 2012 door de E.C. Noyons Stichting gefinancierd. Lees hier het Juryrapport.

  (foto Marcel van Berkel)

  .

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • Prijzen Voorjaarscongres 2018

  De Abstractprijzen die tijdens het NVKC Voorjaarscongres op 13 april werden uitgereikt waren voor:

  Categorie Analytisch
  "Simultaneous measurement of nine thyroid hormone metabolites by LC-MS/MS in serum"
  door
  R.M.S. Jongejan, M.E. Meima, R.E.A. Van Heerenbeek, K.Y. Dorst, T. Luider, T.J. Visser, R.P. Peeters,  Y.B. De Rijke. ErasmusMC.

  Categie Bedrijfsvoering
  "Procalcitonin testing to guide antibiotic treatment duration in intensive care patients with sepsis: a trial-based cost-effectiveness analysis relates an increased survival rate to a minimal impact on costs"
  door M.M.A. Kip, J.A. Van Oers, M.W. Nijsten, M.J. IJerman, H. Koffijberg, R. Kusters. Utwente, ETZ, UMCG, JBZ.

  Categrorie Klinisch
  ""Inactief" actief vitamine B12 door lachgas gebruik".
  door
  H.M Hamer, S.G Heil , R. de Jonge, M.Riemersma, H. C Weinstein, M.M.L. Deckers.
  OLVG, ErasmusMC, VUmc.

   

  Op de foto v.l.n.r Hans van Pelt (vz. Congrescommissie), Henrike Hamer en Michelle Kip.

  De Posterprijs viel dit jaar samen met een van de juryprijzen, want de deelnemers kozen uit de posters ook voor ""Inactief" actief vitamine B12 door lachgas gebruik". als de beste.

   

  Voor het eerst zijn zijn bestaan ging de wisseltrofee voor de Wetenschaps- en Innovatieprijs naar Leiden. Op basis van de nieuwe criteria koos de jury voor

  "Thyroid Hormone Therapy for Older Adults with Subclinical Hypothyroidism"  gepubliceerd in  N Engl J Med. 2017Jun 29;376(26):2534-2544 met Wendy den Elzen van de Afdeling Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum in een hoofdrol. Lees hier het Juryrapport.

  (fotografie Marcel van Berkel).

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • Zoektocht naar de kankertest; EFLM doet mee

  In de Volkskrant van 24 februari 2018 een artikel over de jarenlange zoektocht naar biomarkers die kanker in een vroegtijdig stadium kunnen opsporen en waarom dit maar niet lukt. Aan het woord o.a. enkele sprekers van het NVKC Lustrumcongres 2017: Tom Würdinger, Patrick Bossuyt en hoogleraar klinische chemie Christa Cobbaert (LUMC). Een pleidooi voor meer samenwerking tussen onderzoekers/instituten en tegen verkeerde prikkels.

  Lees hier het volledige artikel

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • Nieuw uitwisselingsproject EFLM

  De Europese Federatie voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (EFLM) is gestart met een nieuw project: "Exchange of practical knowledge and skills in Laboratory Medicine", kortweg EFLMLabX.

  The aim of this project is:

  •  to create a database of medical laboratories, which are ready to offer additional practical education and training for skills in practice and research science in a different field of Laboratory Medicine.
  • to create links between the medical laboratories and European Specialists in Laboratory Medicine searching for training so that Specialists can:
   o achieve higher level of experience on different field of laboratory diagnostics;
   o share the knowledge and experience among practice in different lab-institution;
   o expand contacts between experts;
   o get the opportunity to be part of a team research and writing scientific papers;
   o get the opportunity to find new potential co-workers.

  Lees hier meer informatie

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • FNT eert Henk Adriaansen met Jordanpenning

  Op 8 februari jl. heeft dr. Henk Adriaansen uit handen van het bestuur van de Federatie van Nederlandse Trombosediensten (FNT) de Jordanspenning ontvangen. Deze penning wordt uitgereikt aan mensen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor de FNT. De verdiensten van Henk liggen op het bestuurlijke en educatieve vlak, daarnaast is hij mede verantwoordelijk voor de Kunst van het doseren, de standaard voor het doseren van patiënten die vitamine K-antagonisten gebruiken. 

  De penning is vernoemd naar prof. Jordan, internist en oprichter van de eerste trombosedienst in Nederland. De prijs bestaat uit een kristallen plaquette met daarin gegraveerd de naam van de ontvanger alsmede de datum van uitreiking.

   

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • VHL Samenwerkingsprijs voor MUMC+

  Vandaag, 8 februari 2018, is tijdens de PAOKC Bloedtransfusie de VHL Samenwerkingsprijs uitgereikt aan het project "Snelle en juiste laboratoriummonitoring en behandeling van bloedingen m.b.v. tromboelastografie" van het MUMC Maastricht. Het gaat hier om een samenwerkingsverband tussen klinische chemie, anesthesie en gynaecologie, dat inmiddels nationaal weerklank heeft gevonden maar ook internationale belangstelling heeft getrokken.  Voor de klinische chemie is dr. Yvonne Henskens trekker van dit project.

  Lees hier het het juryrapport.

   

  VHL staat voor Vereniging Hematologische Laboratoriumdiagnostiek. De Samenwerkingsprijs wordt eens per 2 jaar uitgereikt aan een project dat door middel van het delen van kennis zorgt voor synergie tussen laboratorium en kliniek en daardoor bijdraagt aan verbetering van patiëntenzorg.

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • Charlotte Teunissen hoogleraar Neurochemie VUmc

  Met ingang van 1 januari 2018 is dr. ir. Charlotte Teunissen benoemd tot hoogleraar Neurochemie binnen de afdeling Klinische Chemie van het VU Medisch Centrum te Amsterdam.

  Categorie: 
  NVKC Nieuws
 • Hormoongala bij 70 jarige NVE

  De Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie bestaat 70 jaar en viert dit met een 'Hormoongala' dat op 11 december a.s.zal plaatsvinden in Nieuwegein. Wat u die avond kunt verwachten: een geweldig driegangendiner - bijzondere optredens - én een veiling waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de zorg voor kinderen met een hormoonziekte. Daartoe presenteert de vereniging de speciale Hormoonstichting. Dat alles in een bij het gala passende muzikale omlijsting waar tal van artiesten en BN-ers belangeloos aan mee werken. Aanmelden kan -individueel of in groepen- op de website van de NVE,

  Opgroeien met Hormonen

  Julian komt met zijn ouders naar de spoedpoli. Hij is pas 8 dagen oud. Zijn hielprikonderzoek was niet in orde, iets met hormonen. Dat klinkt helemaal niet goed, zal het behandelbaar zijn, kan hij oud worden? Het zal duidelijk zijn dat deze ouders een enorme schok te verwerken hebben. Julian blijkt te veel mannelijk hormoon te maken en te weinig cortisol. Gelukkig wel behandelbaar, maar hij zal zijn hele leven hormonen moeten blijven slikken, op controle gaan, bloedonderzoek laten doen en zijn omgeving wijzen op de risico’s die zijn ziekte met zich meebrengt.

  Wat zou het fijn zijn als er meer bekendheid komt over de hormoonziekten die met de hielprikscreening kunnen worden opgespoord. Hoe fijn is het dat ouders weten dat het om een behandelbare aandoening gaat. Weten dat je kind normaal kan opgroeien met een hormoonziekte. De Stichting van de NVE zal initiatieven, die erop gericht zijn om het leven met een hormoonziekte te veraangenamen, van harte ondersteunen. De eerste bijdragen zullen besteed worden aan het nationaal operationeel maken van steroidhormoon bepalingen in speeksel. Dan is bloedonderzoek niet meer nodig en hoeven kinderen niet meer elke 3 maanden geprikt te worden. 

  Categorie: 
  NVKC Nieuws